Style Sampler

Layout Style

Patterns for Boxed Mode

Backgrounds for Boxed Mode

Oppskrifter

Home

Sushikurs

Oppskrifter

Koking av ris

Til 4 personer:

4 dl tørr ris (gir ca 1 kg kokt ris)
4 dl vann (inkluderer ikke vask og trekking før koking)
90 ml sushi-zu

Mengden avhenger av hva slags sushi du lager og om du eventuelt også serverer sashimi. Rismengden her gir fx 2 futomaki, 3 hosomaki, 1 uramaki og 25 nigiri. Med i beregningen er også liten porsjon sashimi.

Sushi-zu, eddikblanding til sushiris

2 liter riseddik
1 kg sukker
40 gram salt

Varm opp blandingen slik at sukkeret og saltet smelter. Tilsett eventuellt epleskiver, konbu eller lime for et personlig preg.

Mengder ris til sushi (ferdigkokt)

Hosomaki: 80 gram
Futomaki: 250 gram
Uramaki: 126 gram
Gunkanmaki: 15 gram
Nigiri: 12 – 15 gram

Mengder fisk til sushi

I hosomaki: 28 gram
I futomaki: 53 gram
I uramaki: 34 gram
På gunkanmaki: 15 gram
På nigiri: 7 – 12 gram

Mengden fisk i en rull kan selvfølgelig varieres etter smak. Angitte mål forutsetter også annet fyll som fx agurk og avocado.

For et måltid med 4 personer med en liten sashimitallerken beregn omtrent 1 kg assortert fisk. Regn med noe svinn, men husk at avskjær kan brukes i maki eller til tartar.

Mengder fisk til sashimi

Avhengig av størrelsen så beregn 6 – 15 gram per skive.

Agurkpickles på en time

Skyll agurk og strø salt over. La stå i en time. Skyll vekk saltet og dunk lett med den butte enden av kniven over hele agurken. Del i fire på langs og skjær vekk kjernen. Del strimlene i 3 like deler og skjær i ‘terninger’. Hell tilsist over marinade. Kan spises med det samme. Ønsker du å lage pickles i forkant må du helle av marianden etter ca 45 minutter.

Marinade:

1 spsk revet ingefær
5 spsk soya
2.5 spsk riseddik
1 spsk sukker
1 tsk tørket chili

Chilimayo

1 del mayones
1 del kimcheedressing

For en mere spenstig smak tilsett noen dråper sitron.

Amadare (søt dressing)

1 del vann (dashi)
1 del sake
1 del mirin
1 del soya (kan med fordel være litt mindre)
litt sukker

Syltet rødløk

Tynnskåren rødløk
Like mengder riseddik og sukker. En klype salt.