Kurs 1

Kursinnhold  – Kurs 1

«Hvordan lage sushi»

Ingredienser

Japansk rundkornet ris (japonica)
Søtet risddik (sushi-zu)
Tang (nori)
Wasabi (japansk pepperrot)
Saltvannsfisk
Grønnsaker, fx agurk, vårløk eller asparges
Gari (syltet ingefær)
Soya

Kjøp av fisk

Norske farvann har flere arter av fisk som egner seg til sushi og sashimi. I utgangspunktet anbefale å kjøpe fisken fra en fiskehandler og ikke nærbutikken. Unntaket er eventullt salmalaksen, men ta en titt på utløpsdato først. Frosne scampi (16/20) kan du kjøpe overalt, men du kan være uheldig å få scampi med gjørmesmak om du kjøper de aller billigste.

Det er viktig at du informer ekspeditøren i fiskebutikken at du skal ha fisk til sushi. Det er forskjellig holdbarhet på fisk som skal spises rå og fisk som skal varmebehandles. I tillegg til laks og tunfisk finnes det mye hvitfisk i norske farvann som egner seg til sushi og sashimi. Kveite er i en egen klasse, men også uer og hellebarn er fremragende rå. Mange flatfisk kan brukes og da er spesielt smørtunge å anbefale. Av utenlandsk hvitfisk er kingfish/hamachi/yellowtail også utmerket til sushi og sashimi.

I sesongen er makrell en flott fisk til sushi og sashimi, men den krever litt forarbeid. Vågehvalen er også nydelig i sesongen, men blir mere tranaktig i smaken etter frysing. Kamskjell, sjøkreps og hummer gjør seg også godt til sushi og sashimi.

Tommelfingerregler for å vurdere ferskheten av fisk:

– skal lukte friskt av saltvann og hav
– spenstige klare øyne
– friske rødfargede gjeller
– slimlag skal dekke skinnet på fisken
– om du presser en finger i kjøttet så skal ikke avtrykket/dumpen bli sittende, men flate ut igjen

Skjæring av fisk

Til bruk i nori-maki er det mindre viktig hvordan du skjærer fisken, men for biter til nigiri og sashimi er det viktig at kjøttet blir skåret slik at stykket blir lett å tygge. Kuttene skal gjøres på tvers av bindevevet.

Pass på å bruke hele knivbladet. Legg ann med bakenden av kniven og trekk mot deg slik at du avslutter kuttet med tuppen av kniven. Hånden som ikke holder kniven bruker du til holde på plass den en biten du skjærer av. Bruker du en skarp kniv er det ikke nødvendig å presse kniven nedover.

Sushiris (shari)

Vask

Risen du kjøper i butikken er uten skall og har fått polert bort de ytterste lag med kli. Endel rester sitter imidlertid fremdeles fast på riskornet og bør skylles bort før koking. Vask risen lett ved å røre om under rennende kaldt vann. Hell ut vannet og fortsett skyllingen til vannet er mer klart enn hvitt. La deretter risen stå i kaldt vannet til riskornene blir hvite. Det tar omtrent 30 minutter. Hell ut vannet og la det renne av i en sil.

Koking

Riskoker er absolutt å anbefale, men om du ikke har det så gjelder følgende prinsipp for en vellykket koking av ris.

Kok opp kjapt, simre svakt og hvile tilsist

Ha risen i en kasserolle sammen med vann i forholdet 1:1 (tørr ris:vann) og kok opp med lokk. Vannmengden vil variere avhengig av hvor tett lokk du bruker på gryten. Forsvinner vannet for fort kan du tilsette mere vann underveis. Etter oppkok skal risen såvidt simre til vannet er fordampet/opptatt i riskornene. Ett triks er å koke opp på en plate og så flytte over på en plate med svakere varme etter oppkok. Etter koking skal risen hvile i 15 minutter med lokket på.

Det er en fordel å bruke en kjele med stor omkrets. Er kjelen for smal blir riskornene fort ujevnt kokt (ferdige i bunn, men ikke i topp).

Smaksetting

Legg den kokte risen i en bakke og hell over tilmålt mengde sushi-zu. Vend risen forsiktig så alle riskorn blir dekket av eddikblandingen og du er sikker på at det ikke er noen klumper i risen. Det er viktig med en rask nedkjøling og du kan eventullt bruke en håndvifte mens du vender risen. Vend risen 6-7 ganger de neste 10-15 minuttene for en jevn avkjøling og for å forhindre at risenkornene festner. Når temperaturen på risen er litt under kroppstemperatur er den klar til bruk. Den kan eventuellt holdes varm i ovnen en liten stund på 50 grader med aluminiumsfolie over.

Norimaki

Hosomaki (liten rull)

Del et ark med nori i 2 langsmed stripene. Legg den ene halvdelen på en rullematte med den blanke siden ned. Arket skal ligge i kant med enden av rullematten. Fukt fingrene og fordel uten å presse en liten håndfull sushiris på 3/4 av arket nærmest deg. Pass på at risen går helt ut til kantene, men det gjør ikke noe om det er små åpninger i risen midt på arket. Stryk en tynn stripe med wasabi midt på risen og legg deretter fx laks, scampi eller tunfisk ovenpå. Litt vårløk eller hvitløk er det også plass til. Løft den enden av rullematten som vender mot deg opp med tommlene. Med de andre fingrene holder du fyllet i rullen på plass mens du vipper rullematten over fyllet til der risen slutter. Legg pekefingrene på toppen av rullen, mens du med de andre fingrene presser mot deg. Løft opp enden av rullematten og fortsett rullebevegelsen slik at den siste fliken av noriarket slutter om hosomakien. Legg påny pekefingrene på toppen av rullen og press bestemt mot deg. Pass på at du legger rullen med skjøten ned.

Futomaki (stor rull)

På rullematten legg et helt ark med nori med den blanke siden ned. Stripene på arket skal gå i samme retning som du ruller og arket skal ligge i kant med enden av rullematten. Fukt fingrene og fordel uten å presse en håndfull sushiris på 3/4 av arket nærmest deg. Pass på at risen går helt ut til kantene, men det gjør ikke noe om det er små åpninger i risen midt på arket. Midt på risen legg på en tynn stripe med wasabi og deretter fx laks, tunfisk eller scampi. Litt agurk eller en asparges og kanskje avocado passer fint i rullen. Litt vårløk eller sesamfrø er det også plass til. Løft den enden av rullematten som vender mot deg opp med tommlene. Med de andre fingrene holder du fyllt i rullen på plass mens du vipper rullematten over fyllet til der risen slutter. Legg pekefingrene på toppen av rullen, mens du med de andre fingrene presser mot deg. Løft opp enden av rullematten og fortsett rullebevegelsen slik at den siste fliken av noriarket slutter om hosomakien. Legg påny pekefingrene på toppen av rullen og press bestemt mot deg. Pass på at du legger rullen med skjøten ned.

Uramaki (innside-ut-rull)

Legg et halvt stykke noriark på rullematten og fordel en liten håndfull sushiris på 3/4 arket nærmest deg. Oppå risen kan du drysse fx sesamfrø. Legg et stykke clingfilm oppå risen og vend noriarket med risen slik at clingfilmen blir liggende ned på rullematten. Fliken av noriarket uten ris skal vende mot deg. Legg en tynn stripe med wasabi midt på noriarket fra side til side. Fyll med fx scampi, avocado og agurk. Med tomlene løfter du bakenden av rullematten mens du holder fyllet på plass med de andre fingrene. Rull ned så fyllet er omsluttet av nori. Legg pekefingrene på toppen av rullen og press mot deg med de andre fingrene. Løft enden av rullematten og fortsett rullebevegelsen. Pass på at du får med deg plasfolien. Når du har rullet helt rundt så legger du påny pekefingrene på toppen av rullen og presser mot deg. Vent med å fjerne plastfolien til rullen skal deles opp.

Litt om grønnsaker til maki

Agurk
Agurk er den mest vanlige grønnsaken i maki. Det er flere måter å skjære den til på, men pass på at den ikke blir for tykk.

Asparges
Asparges egner seg utmerket til bruk i de fleste maki. Fingertykke asparges bør deles først. Pass på å ikke koke for lenge. Maks 90 sekunder i salt vann, men gjerne kortere.

Shiitake
Shiitake kan kjøpes både tørket og tildels ferske i noen butikker. Begge varianter kan brukes i maki, men de tørkete må bløtes opp først. Det kan være godt å gi soppen litt smak ved småkoke de noen minutter i f.eks. soya, dashi, sake og mirin.

Gulrot
Bør strimles og kokes møre. Lag gjerne en kokelake med litt soya og mirin.

Vårløk
Skjæres tynt. La ligge i bløt i noen minutter og press så saften ut av vårløken. Dette gir en mildere smak.

Forslag til fyll i maki

Sjømat Grønnsaker/frukt Diverse
Laks Agurk (julienne) Sesamfrø
Tunfisk Asparges Majones
Scampi (tempura, kokt) Avocado Kimcheemayo
Hamchi/kingfish/yellowtail Mango Pinjekjerner
Kongekrabbe Yamagobo Parmesan
Taskekrabbe Salat (ruccola, hjerte, isberg etc) Rogn (lakserogn, løjrom, flyvefiskrogn etc)
Kamskjell Shiitake (kokt i soya, sake og mirin) Revet hvitløk
Makrell Gulrot (julienne kokt i soya og mirin) Syltet rødløk
Hummer Takuwan (syltet rettich) Vårløk
Sjøkreps Rettich (julienne) Kremost
Røket laks Revet ingefær
Ål Koriander
Sverdfisk Syltet plomme (umeboshi)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *